Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Επιμένει η κυβέρνηση στον φράχτη του αίσχους, συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Μπορεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής να μην μπόρεσε χθες το βράδυ σε τηλεοπτική του εμφάνιση να απαντήσει στις αντιδράσεις περί αναποτελεσματικότητας του φράχτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων στην Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, κατάφερε όμως να παραδεχτεί πως το μέτρο αυτό αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης και όχι επιταγή της Frontex ή υποχρέωση που απορρέει από κάποια συμφωνία.


Νωρίτερα, στο ίδιο μοτίβο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Όθωνας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, σημείωσε πως «τα όρια των ανοχών της ελληνικής κοινωνίας δεν επιδέχονται υποκρισίες». Επανέλαβε ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι ευρωπαϊκό και ζήτησε από την Ευρώπη να αναλάβει και τις δικές της ευθύνες.
Σχετικά με την τοποθέτηση του συρμάτινου φράχτη στον Έβρο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε πως αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν και υποστήριξε πως τα αποτελέσματα από αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα είναι θεαματικά, ενώ χαρακτήρισε επιπόλαιη την άποψη του ΚΚΕ.

«Δεν θα στήσουμε ένα ντουβάρι για να χωρίσουμε τους μετανάστες από τους κατοίκους. Προστατεύουμε τα σύνορά μας», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Όθωνας.


"Δεν θα φέρει αποτελέσματα"
Ούτε η τοπική κοινωνία εμφανίζεται σύμφωνη, με τον δήμαρχο Σουφλίου, Βαγγέλη Πουλιλιό, να χαρακτηρίζει σε χθεσινές του δηλώσεις το σχεδιαζόμενο εγχείρημα μια «πρόχειρη λύση, που δεν θα φέρει αποτελέσματα».
Ακόμα και ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Έβρου, Κώστας Χατζηαναγνώστου, σε δηλώσεις του εκτιμά ότι ο φράχτης δεν θα λύσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, καθώς τα κυκλώματα θα συνεχίσουν το «έργο» τους μεταφέροντας τους παράνομους μετανάστες στην παρέβρια περιοχή (στις όχθες του ποταμού Έβρου) και όχι στα χερσαία σύνορα.


Αμείωτες οι αντιδράσεις
Για "διπλά υποκριτική και απάνθρωπη " πολιτική της κυβέρνησης για τους μετανάστες κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας σε χθεσινές του δηλώσεις και τονίζει πως πρόκειται για " ένα νέο σχέδιο για την προστασία -υποτίθεται- των συνόρων, εντελώς αναποτελεσματικό, αλλά κυρίως παράνομο και έξω από κάθε συμβατική υποχρέωση της χώρας μας."

Επιπλέον, ζητεί την αναστολή αυτών των σχεδίων και υπογραμμίζει πως "απαιτείται μια πραγματικά διεθνής ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που να σέβεται τον πόνο των ανθρώπων, τα δικαιώματα όλων, και των Ελλήνων και των αλλοδαπών, και να προωθεί πραγματικές λύσεις στο υπαρκτό πρόβλημα και όχι να κλείνει τα μάτια με τέτοιες πολυδάπανες ανόητες επιλογές".
Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά μιλά για απουσία ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής και σημειώνει πως "πρέπει να διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην είναι ο σχεδόν αποκλειστικός χώρος παραμονής των μεταναστών».
Ανεπιθύμητο πρωτοχρονιάτικο δώρο αποτελούν για τους Οικολόγους Πράσινους οι εξαγγελίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για δημιουργία φράχτη-τείχους στον Έβρο, αλλά και οι διακηρύξεις του ότι «θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου. Κανείς άλλος» . Παράλληλα δηλώνουν αντίθετοι με την τοποθέτηση του φράχτη υπογραμμίζοντας πως "ουσιαστικό όφελος θα έχουν μόνο τα κυκλώματα δουλεμπορίας που χρησιμοποιούν θαλάσσιες διαδρομές, οι οποίες έχουν μέχρι σήμερα στοιχίσει τις ζωές σε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που πνίγηκαν στην Μεσόγειο την τελευταία εικοσαετία, καθώς και οι κατασκευαστικές εταιρείες που θα αναλάβουν τις σχετικές εργολαβίες."
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διά στόματος της υπεύθυνης του τομέα Ενημέρωσης, Καίτης Κεχαγιόγλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά του, αλλά με το να χτίζουμε τείχη σπάνια δίνουμε ριζική λύση στα προβλήματα».

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Περισσότερες ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο
Τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία του για τους κινδύνους, που κρύβονται πίσω από ένα τέτοιο εγχείρημα εξέφρασε χθες και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το οποίο αναρωτιέται μεταξύ άλλων με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί αυτή η προστασία των προσφύγων για την οποία κάνει λόγο ο Χρ. Παπουτσής όταν παρεμποδίζεται η είσοδός τους στην ελληνική επικράτεια.
Επίσης, στην ανακοίνωση του Συμβουλίου σημειώνεται πως ανάμεσα στους «παράνομους μετανάστες» -όπως κακώς επιμένει να τους αποκαλεί και ο κ. υπουργός προκαταλαμβάνοντας αρνητικά την κοινή γνώμη- εκτός των άλλων βρίσκονται οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι και άλλες ευάλωτες ομάδες ανθρώπων. "Όπως είναι γνωστό, συνήθως τα όποια μέτρα αποτροπής πλήττουν και προκαλούν ατυχήματα στους πιο ευάλωτους. Είναι έτοιμη η Ελλάδα να διαχειριστεί ενδεχόμενες ανθρώπινες απώλειες, για παράδειγμα μικρών παιδιών, που δεν θα καταφέρουν να περάσουν σώοι τον φράχτη;" καταλήγουν.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=590901

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου