Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Δέσμη μέτρων για τα σύνορα στον Εβρο

 
Παπουτσής: Ο φράχτης είναι μέρος των συνολικών πρωτοβουλιών
Μέρος των πρωτοβουλιών που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και όχι αυτοτελές μέτρο χαρακτηρίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής την απόφαση για κατασκευή φράχτη 12,5 χλμ. στη χερσαία συνοριογραμμή Ελλάδας - Τουρκίας. Το σχέδιο δράσης ή «action plan» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπει, μεταξύ άλλων, δημιουργία νέας υπηρεσίας ασύλου, σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που θα εποπτεύει τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών και αναθεώρηση του μηχανισμού απέλασης. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται προς ψήφιση στη Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Παρασκευή. Μιλώντας χθες στην «Κ», ανώτατο στέλεχος της Κατεχάκη αποκάλυψε ότι εκτός της εγκατάστασης του μήκους 12,5 χιλιομέτρων φράχτη, προωθείται ήδη από το υπουργείο η προμήθεια θερμικών καμερών, οχημάτων που θα περιπολούν στη μεθοριακή γραμμή, αλλά και ειδικών συσκευών (με τεχνολογία παρόμοια με αυτή των μαγνητικών θυρών) που θα εντοπίζουν όσα οχήματα έχουν διπλά τοιχώματα για τη μεταφορά λαθρομεταναστών.
Την ίδια ώρα, πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι ο κ. Παπουτσής εξέφρασε την ενόχλησή του προς Ευρωπαίους αξιωματούχους, χαρακτηρίζοντας επιπόλαιες τις πρόσφατες δηλώσεις τους με αφορμή το θέμα του φράχτη.
Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε «ζήτημα εθνικής κυριαρχίας» τη φύλαξη της συνοριογραμμής του Εβρου και τόνισε ότι «η Κομισιόν δεν έχει κανένα δικαίωμα παρέμβασης». Στελέχη του υπουργείου επισήμαναν εκ νέου χθες ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία επανεισδοχής με την Ε.Ε.
Αντιδράσεις
Η απόφαση για την κατασκευή του φράχτη δείχνει να έχει ανακουφίσει πολλούς από τους κατοίκους και τους εκπροσώπους φορέων του Εβρου ενώ άλλοι προβληματίζονται για την αποτελεσματικότητά του και τον συμβολισμό του. Μιλώντας χθες στην «Κ» ο δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Δημ. Μουζάς χαρακτήρισε την κατασκευή του φράχτη «ακραία λύση», σπεύδοντας να προσθέσει ότι ακραίο είναι πλέον και το φαινόμενο. «Η παρουσία της Frontex στην περιοχή της Ορεστιάδας που επιχειρεί μαζί με την Ελληνική Αστυνομία έχει δώσει μια ικανοποιητική απάντηση στο πρόβλημα και ο φράχτης είναι ένα επιπρόσθετο μέτρο. Δεν ξέρω όμως αν θα είναι καλύτερο ή χειρότερο ή πιο αποτελεσματικό», είπε.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας κ. Χ. Καπετανίδης τάχθηκε υπέρ της κατασκευής ενώ ο πρώην δήμαρχος Νέας Βύσσας κ. Π. Σιανκουρής, που είχε προτείνει σε πρόσφατη σύσκεψη υπό τον κ. Παπουτσή την κατασκευή του, χαρακτήρισε τον φράχτη μέτρο απόγνωσης και «η απόγνωση για τη λαθρομετανάστευση κυριαρχεί στον Εβρο», πρόσθεσε.
Ο δήμαρχος Σουφλίου κ. Βαγ. Πουλιλιός χαρακτήρισε τον φράχτη «πρόχειρη λύση που δεν θα φέρει αποτέλεσμα», ενώ ο πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων του Εβρου κ. Κ. Χατζηαναγνώστου ανέφερε ότι δεν θα λύσει το πρόβλημα. «Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά του, αλλά με το να χτίζουμε τείχη, σπάνια δίνουμε ριζική λύση στα προβλήματα», σχολίασε χθες η υπεύθυνη ενημέρωσης του Γραφείου Ελλάδας της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Καίτη Κεχαγιόγλου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου