Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Αντιπαράθεσης συνέχεια για τον φράχτη στον Εβρο

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε για μία ακόμη ημέρα η απόφαση για τη δημιουργία φράχτη μήκους 12,5 χλμ. στον Εβρο, στο πρότυπο αντίστοιχου ισπανικού, με σκοπό την πάταξη της λαθρομετανάστευσης.

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε για μία ακόμη ημέρα η απόφαση για τη δημιουργία φράχτη μήκους 12,5 χλμ. στον Εβρο, στο πρότυπο αντίστοιχου ισπανικού, με σκοπό την πάταξη της λαθρομετανάστευσης.

Αναποτελεσματική κρίνουν την πρωτοβουλία τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ την ανακοίνωση της Κομισιόν περί «βραχυπρόθεσμου μέτρου» σχολίασε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Οθωνας.

Μ. Οθωνας: «Υποκριτική» η στάση της Κομισιόν

Αιχμές εναντίον της στάσης της Κομισιόν για το ζήτημα άφησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Οθωνας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM».

«Τα όρια των ανοχών της ελληνικής κοινωνίας δεν επιδέχονται υποκρισίες», υπογράμμισε ο υφυπουργός σχολιάζοντας τη δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν στην οποία μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι η κατασκευή φραχτών έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, το οποίο δεν συμβάλει στη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι ευρωπαϊκό, επισήμανε ο κ. Οθωνας και ζήτησε από την Ευρώπη να αναλάβει και τις δικές της ευθύνες. «Η κατάσταση δεν πάει άλλο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι απαιτούνται να ληφθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα από την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης θα είναι θεαματικά.

«Δε θα στήσουμε ένα ντουβάρι για να χωρίσουμε τους μετανάστες από τους κατοίκους. Προστατεύουμε τα σύνορά μας», ξεκαθάρισε.

Υπενθυμίζεται ότι απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε σχετικά με τη δημιουργία του φράχτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, επισήμανε χθες ότι «είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη Συνθήκη του Σένγκεν, να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της επειδή θέλει το αυτονόητο, να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της»

Κριτική από ΛΑΟΣ

«Τώρα θυμήθηκαν οι προκομμένοι του ΠΑΣΟΚ το συρματόπλεγμα, αφού μπήκαν προηγουμένως ένα εκατομμύριο λαθρομετανάστες στην Ελλάδα», σχολίασε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο εκπρόσωπος του κόμματος, Κωστής Αϊβαλιώτης.

«Η λύση είναι μία: Να ξεκόψουν από το "Δουβλίνο 2" και να προμηθεύσουν σε όλους ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να πάνε για εκεί που ξεκίνησαν», πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Απάνθρωπη και υποκριτική απόφαση

Να ανασταλούν άμεσα τα σχέδια για τη δημιουργία του φράχτη, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, επικρίνοντας την κυβέρνηση για «διπλά υποκριτική και απάνθρωπη» πολιτική εις βάρος των μεταναστών.

Ο κ. Δρίτσας χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία «εντελώς αναποτελεσματική, αλλά κυρίως παράνομη και έξω από κάθε συμβατική υποχρέωση της χώρας μας» και συμπληρώνει: «Είτε υπάρχουν σύρματα, είτε δεν υπάρχουν, (οι μετανάστες) δεν παύουν να αυξάνονται, διότι γεννώνται από τους πολέμους, τη φτώχια, τη δυστυχία και τις παρεμβάσεις διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών στις οποίες συμμετέχει και η χώρα μας και γι’ αυτό είναι συνυπεύθυνη».

Επικρίσεις Δημοκρατικής Αριστεράς

Για απουσία ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής κατηγορεί την κυβέρνηση η Δημοκρατική Αριστερά, με αφορμή την εξαγγελία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή για τη δημιουργία φράχτη στον Εβρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

«Το πρόβλημα της εισόδου μεταναστών στη χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τέτοια μέτρα. Είναι αναγκαία η διαδικασία που αντιμετωπίζει επί της ουσίας τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, όπως προβλέπεται από το νόμο και τις διεθνείς συμβάσεις», τονίζει η σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Καλεί επίσης την κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ε.Ε., να προωθήσει ρυθμίσεις για την ελεύθερη μετακίνηση και εγκατάσταση των προσφύγων σε όλες της χώρες της Ευρώπης, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτική πολιτικής, έτσι ώστε η Ελλάδα «να μην είναι ο σχεδόν αποκλειστικός χώρος παραμονής των μεταναστών».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου